top of page

Boelspexarna
- från 1994 till idag

Året var 1994. Disneys Lejonkungen hade premiär, Sverige vann VM-brons i fotboll, Oasis var på topp och Kurt Cobain hittades död. Och så föddes Boelspexarna. 

Lundakarnevalen 1994 gav mersmak. Mersmak för spex, att få regissera, skriva manus. Och stå på scen. Då, 1994, fanns precis som nu flera spex i Lund men bara ett där kvinnor var välkomna på scen, Jesperspexet. Desto fler spex där bara män var välkomna på scen fanns dock. Men det skulle snart komma att ändras.

Pia Dellson, Kiki Lindell, Stina Klasson, Elisabeth Åstrand Eleonor Tiblad
Karin Sterner och Victoria Söderberg hade alla spexat under Lundakarnevalen och nu ville de fortsätta men i egen regi. Det skulle bli ett spex med enbart kvinnor på scen, i manusgrupp och styrelse, och de var inte rädda för att satsa stort. De bokade in sig på Stora Scen i AF-Borgen med fredag-, lördag- och söndagsföreställning inte bara 1994 utan två år framåt. 

Ett toalettmöte säkrade namnet

Men vad skulle spexet heta? Två år tidigare hade Boel Flodgren valts in som rektor vid Lunds universitet och hon var inte bara universitetets, utan alla Sveriges universitets, första kvinnliga rektor. Valet föll sig därför naturligt, spexet skulle heta Boelspexarna. 

Snart hade ryktet spridit sig, Lund skulle få ett nytt spex, ett med enbart kvinnor på scen och det skulle heta Boelspexarna efter Boel Flodgren. Kruxet var bara att grundarna inte hunnit meddela det till Boel själv. Av en lycklig slump råkade grundarna springa in i Boel Flodgren på damtoaletten på AF-borgen en sen kväll. Chansen hade uppenbarat sig och frågans ställdes: kunde de inte få låna hennes namn till sitt nya spex? Svaret kom: jodå, Boel är ju ett riktigt bra namn! 

Mycket hemlighetsmakeri kring ur-uppsättningen

Efter sommaren satte arbetet med att rekrytera och marknadsföra  igång. I lund undrade man vilket som skulle bli det nya spexets första föreställning. Vid flera tillfällen valde ensemblen att bidra till spänningen genom att på nätterna ge sig ut och sätta upp falska affischer så att lundaborna vaknade upp till olika budskap. 

"Boelspexarna sätter upp Fredrika Bremer" eller "Boelspexarna sätter upp X". Tillsist kom avslöjandet, det första spexet skulle bli Henry VIII i döda fruars sällskap.

En nervös premiärkväll 

Premiärkvällen 21 oktober var nervös. Allting började ganska trevande och flera i publiken avslöjade efteråt att de varit dö nervösa att det skulle bli klent med roligheterna. Men sen tog det fart och när Döda Fruars Sällskap sjöng "Vi har makt och vi kan regera” till en rocktung Free Your Mind, med knutna nävar och briljant stämsång, då blev det upplopp i Stora salen och gåshud över hela kroppen. Och när Sanna Perssons korpulenta Henry klättrade ner i lian från läktaren, och med med illa dold förtjusning åkte både uppåt och neråt, var det flera personer på parkett som faktiskt trillade av stolarna av skratt.  

Sfinxen som skyddshelgon

I samband med spexets grundande valdes sfinxen till skyddshelgon för föreningen. Uppe på universitetshusets tak hade en generös donation från Hans Jerenäs möjliggjort en restaurering av de sfinxer som pryder taket. En idé föddes för hur man skulle kunna spektakulärt marknadsföra spexet och utnämningen av sfinxen som skyddshelgon: man skulle klättra upp på taket och hänga varsin krans kring två av sfinxerna. 

 

Tanken var att bekransningen skulle ske lördag 1 oktober men onsdag 28 september förliste Estonia och flera dagars landssorg utlystes. Bekransningen fick senareläggas, men när den genomfördes var det stor succé och har sedan dess varit en tradition inför varje uppsättning på hösten.

Boelspexarna har i gåva av Uarda-akademin fått halva orginalsfinxen som står placerad i Botaniska trädgården i Lund.

 

Finland är Finland - en kuplett som fått vingar

Spexet Napoleon sattes upp första gången 1998 och presenterade den svenskfinska karaktären Fänrik Ståhl. Förutom att Fänrik Ståhl rimmar sig genom hela spexet så kom han att tillsammans med XX få sjunga paradkupletten "Finland". Ursprungsmelodin är Arja Saijonmaas "Högt över havet" men Boelspexarnas version handlar om återfunna syskon, Pekka och bastuband. 

"Finland" har sen första tonen -98 tagit sig långt utanför Boelspexarnas väggar och blivit en välbesjungen snapsvisa i såväl Lund som Uppsala och på annat håll.

Under 20-årsjubileet valdes Arja Saijonmaa in som hedersledamot och ärade spexet med att tillsammans med ensemblen sjunga.

Boelspexarna idag

Sen dess har Boelspexarna satt upp spex tredje helgen i oktober, varje år. Några spex har börjat bli gamla favoriter och satts upp på nytt, urspexet Henry VIII har t ex satts upp fyra gånger. På senare år har föreningen lagt större fokus på att lyfta historiska kvinnliga karaktärer mot vad man gjorde tidigare. En naturlig väg att gå då Boelspexarna fortfarande är det enda spexet i Lund med enbart kvinnor på scen. Regissören är alltid en kvinna, men övriga styrelseroller har man lättat upp kravet om kvinnor på. Idag är det möjligt för vem som helst att bli förman, ekonomiansvarig eller PR-chef. 

Sen starten 1994 har spexet växt och blivit ett av Lunds största spex med en publik på cirka 2500 personer årligen. Ensemblen har växt och består idag av drygt 100 personer. Under en period om fyra veckor skapar ensemblen tillsammans den föreställning som slutligen sätts upp tredje helgen i oktober, precis som det varit sedan 1994.

henryartikel.jpg
Sfinxbekransning 2019
53476431_10210947749369654_7004017269411
Hela_jävla_boel.jpg
bottom of page